Jdi na obsah Jdi na menu
 


focení jako povolání+ studium

práce a studium 

o to je a co dělá? Úkolem fotografa je vybírat, snímat a zhotovovat fotografie.

 

Co je náplní jeho práce? Pracovními činnostmi jsou - fotografování různých akcí (svatby, slavnosti, konference, politické a sportovní události) - fotografování reportážních a jiných snímků v terénu - fotografování zákazníků v ateliéru pro různé rodinné fotografie, pro průkazy apod. - zhotovování náročných portrétních a ateliérových snímků s uměleckým zaměřením - specializované fotografování podle oborů výroby nebo činnosti, např. v lékařství při fotografování endoskopickém nebo gastroskopickém, pod vodou, v jaderné fyzice a chemii k zachycení oku neviditelných jevů, k dokumentaci a registraci meteorologických jevů, v různých technických oborech atd. - zhotovování fotodokumentace archivních a historických děl - kopírování a zvětšování amatérských fotografií, vyvolávání svitkových filmů, zeslabování a zesilování filmů - zhotovování mikrofilmů a mikrofiší - kopírování, zmenšování, zvětšování pozitivů a diapozitivů všech formátů, kolorování a příprava roztoků.

 

V jakém pracuje prostředí? Povolání je vykonáváno ve všech možných druzích venkovních i interiérových prostředí, v ateliérech a ve fotolaboratořích. Je třeba počítat s prací s chemikáliemi ve fotolaboratořích. Fotograf pracuje nejčastěji "na volné noze", může být i zaměstnancem, např. vydavatelství novin či časopisů.

 

S čím pracuje? Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou fotoaparáty a jejich příslušenství, osvětlovací technika a laboratorní potřeby.

 

Jaký by měl být a co by měl znát? Předpokladem pro úspěšné vykonávání tohoto povolání je absolvování některého fotograficky zaměřeného učebního či studijního oboru, estetické cítění, tvůrčí schopnosti, rychlost reakce, soustředěnost, dobrý zrak. Nevhodné pro občany s těžšími vadami horních nebo dolních končetin, s těžkými vadami páteře, s nemocemi kožními, alergiemi, epilepsií a jinými záchvatoými stavy, s těžší poruchou zrakové ostrosti.